Určite sa každý z vás už stretol z hodnotením vína. Najčastejšie sa používa 100 bodový systém. Čo ale znamenajú tie body v ľudskej reči? Čo si má bežný konzument predstaviť pod 84 bodovým vínom? Aký je rozdiel medzi zlatým a strieborným vínom?
Vinári, hodnotitelia a technológovia tomu rozumejú, ale čo bežný konzument? Ako sa v tom má vyznať? Keď si zoberiete do rúk katalóg z ľubovoľnej výstavy na Slovensku, tak tam nájdete iba poradie a bodové hodnoty. Spravidla sa nedozviete, prečo vyhralo práve toto víno. Čo sú jeho prednosti, v čom bolo lepšie ako ostatné, ako bolo vyrobené a či sa ho oplatí schraňovať, alebo radšej zaraz vypiť. Dostanete iba číslo. Čo ale reprezentuje je utajené mystérium. Ostáva iba veriť, že hodnotili kompetentní odborníci, ktorí vedia čo je pre vás dobré a výsledky a poradie sú ako-tak objektívne.
Keďže na hodnotenie vína neexistujú objektívne metriky, ktoré vieme exaktne merať (víno neskáče do výšky, nestrieľa góly ani nebehá presne určené vzdialenosti), tak si dovolím krátky exkurz do systému štandardného hodnotenia. Víno sa hodnotí per partes v štyroch kategóriách vzhľad, vôňa, chuť a celkový dojem. Najmenej bodov môže víno získať za čírosť a najviac za harmóniu chuti. Navyše na ohodnotenie vína má degustátor pomere málo času a hodnotí na základe veľmi malej vzorky. A väčšinou sa hodnotí anonymne. Degustátor navyše netuší odkiaľ víno pochádza a tak vôbec nezohľadňuje čo je pre danú oblasť prirodzené a čo nie. Takto postavený systém hodnotenia sa snaží o nejakú mieru objektivity, ale má svoje vážne systémové nedostatky. Keď to zjednoduším, tak sa v podstate hodnotí primárne intenzita a kvalita prvého dojmu a vôbec sa neposudzuje charakter, pitnosť a perspektíva vína.
Víno hodnoťte hlavne pre seba a svojich priateľov. Nezabúdajte dávať vinárom spätnú väzbu. Pri svojom hodnotení sa neukvapujte – jeden dúšok spravidla nestačí. Dobré víno sa dá jednoducho poznať aj tak, že máte chuť na ďalší pohár. Toto samozrejme platí iba pre tých, čo víno nepokladajú za alkohol. O tom prečo víno nie je alkohol nabudúce.
Na zdravie.
(zdroj: www.zivevina.sk)
© 2017-2024 Vinumkult Všetky práva vyhradené. Tvorba web stránok - Ján Ďuriga